75 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “CALIBAN”1944-2019. ΠΡΩΤΗ Συμμετοχή Έλληνα Αλεξιπτωτιστή, 06 - 07 ΣΕΠ. 2019

Στις 6-7 Σεπτεμβρίου 2019 στην περιοχή Meeuwen του Βελγιου,πραγματοποιήθηκαν ρίψεις Αλεξιπτωτιςτων προς τιμή για τα 75 χρονια επετείου της επιχείρησης “Operation Caliban”,όπου το 1944 ομαδα επιλέκτων Βέλγων κομμαντων (S.A.S.),έπεσε με αλεξίπτωτα πισω απο της γραμμες του εχθρού για να κόψει τις σιδηροδρομικές γραμμές κοντά στο Peer στο κατεχόμενο από τους Ναζί Βέλγιο στην περιοχή δυτικά του ποταμού Meuse. 

Αυτή ήτανμια επιχείρηση σχεδιασμένη απο της Βρετανικές ειδικες μοναδες και  εκτελεσθεί απο την Βελγική Ανεξάρτητη Μονάδα Αλεξιπτωτιςτων (5th Special Air Service).
Κάτω από τη διοίκηση του υπολοχαγού Freddy Limbosch, 26 άνδρες πεσαν με αλεξίπτωτο στην περιοχή του Bourg Léopold στο βορειοανατολικό τμήμα του Βελγίου κοντά στο δυτικό άκρο του  Μάαστριχτ των Κάτω Χωρών(Ολλανδία), αλλά λόγου κακού εντοπισμού της περιοχής,το αγημα έπεσε διάσπαρτα και η επιχείρηση  ήταν επομένως γενικά ανεπιτυχείς.
Η επιχείρηση αυτή ήταν η μόνη επιχείρηση του Βελγικού τμηματος των SAS μπροστά απο τα Βρετανικα τμήματα της 2ης Στρατιάς του Αντιστράτηγου Sir Miles Dempsey, ενώ οι υπόλοιπες τρεις επιχειρήσεις (από τα δυτικά προς τα ανατολικά «Noah», «Brutus» και «Bergbang») των αμερικανικών τμημάτων της 1ης Στρατιάς του Υποστράτηγου William H. Simpson και νοτιότερα του τμήματος της συμμαχικής 21ης Στρατιωτικής Μεραρχίας (Allied 21st Army Group)του Στρατηγου Σερ Μπερνάρντ Μοντγκόμερι.

Για πρώτη φορά Ελληνική συμμετοχή του Αλεξιπτωτιστή ΤΕΡΖΉ Ευστράτιο, Αντιπρόεδρο της ΛΕΚΑΛ Πιερίας, εκπροσώπησε επάξια την Ελλάδα και την ΛΕΚΑΛ Πιερειας ως μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων.
Με το περας των αλματων,διεξήχθη κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων της επιχείρησης.