73 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MARKET GARDEN " 1944-2017, 15 έως 17 ΣΕΠ. 2017


   Στις15,16 και 17 Σεπτεμβρίου 2017 για πρώτη φορά Έλληνας αλεξιπτωτιστής συμμετείχε με άλματα στις εκδηλώσεις για τα 73 χρόνια επιχείρησή MARKET GARDEN " 1944-2017,

Σεπτέμβριος 1944 – Η μεγαλύτερη αεραποβατική επιχείρηση όλων των εποχών.
   H αεραποβατική επιχείρηση των Συμμάχων, τον Σεπτέμβριο του 1944, στην Oλλανδία, από Aιντχόβεν μέχρι Άρνχεμ, υπήρξε μια θαυμάσια στρατηγική σύλληψη. H συμμαχική διοίκηση εμπνεόμενη από το ζωογόνο κλίμα της νίκης του περασμένου καλοκαιριού στη Nορμανδία της Γαλλίας, εκπόνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο που δεν απέδωσε όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα.    Oι κακές καιρικές συνθήκες αλλά και το μεγάλο «άπλωμα» των μονάδων του 1ου αεραποβατικού σώματος των Συμμάχων, που έπεσαν με αλεξίπτωτα ή προσγειώθηκαν με ανεμόπτερα σε ένα βάθος 130 περίπου χιλιομέτρων, οδήγησαν στην αποτυχία τη μεγαλύτερη αεραποβατική επιχείρηση όλων των εποχών.
   Εις μνήμη των συμμαχικών δυνάμεων που πήραν μέρος στην αποστολή  και την συμπλήρωση των 73 χρόνων αλλά όπως και κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών από αεροσκάφος τύπου C-47 Dakota (Ντακότα) από λέσχες διαφόρων κρατών των Συμμαχικών δυνάμεων, όπως, Άγγλοι, Καναδοί, Αμερικανοί, Ολλανδοί, Ιρλανδοί, Πορτογάλοι, Πολωνοί, Βέλγοι, με ενδυμασίες της εποχής,ώστε να γίνει αναβίωση της επιχείρησης, που έλαβε μέρος στην ζώνη ρίψεως του Renkum DZ 'X' και Driel "K" λίγο έξω από την πόλη το Αρνχεμ  (Arnhem), όπου η βρετανική 1η αεραποβατική Μεραρχία του Ούρκουάρτ (Urquhart), ενισχυμένη με την πολωνική ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών έπεσαν εκεί.
   Πλήθος κόσμος από όλων των κόσμο και βετεράνοι της εποχής παρακολούθησαν την τελετή με θαυμασμό.
   Για πρώτη φορά στα χρονικά, ελληνική συμμετοχή έλαβε μέρος με πολλά θετικά σχόλια αλλά και θαυμασμό για την ελληνική αποστολή.
   Αν και Έλληνες πολεμούσαν στις επιχειρήσεις της Β.Αφρικης.
   Ο Έλληνας αλεξιπτωτιστής Εφ.Κ/Δ ΤΕΡΖΗΣ Ευστράτιος Αντιπρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών Ν.Πιερίας  με την στολή του Ιερού Λόχου εντυπωσίασε το κοινό και δέχτηκε συγχαρητήρια από τους θεατές.
   Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών Ν.Πιερίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών (U.E.P.) του εύχονται συγχαρητήρια όπου με την συμμετοχή του καταξίωσε τους Έλληνες και την Ελλάδα στην Ευρώπη.